Enorme partij coke naar R'dam onderschept

Icoon MisdaadDe Colombiaanse autoriteiten hebben afgelopen zaterdag een lading van 4000 kilogram cocaÔne onderschept. De drugs waren onderweg van Peru naar Rotterdam. De autoriteiten werden getipt door politie, justitie, douane en FIOD-ECD (het HARC-team) uit Rotterdam.

Het gaat om een van de grootste drugsvangsten van de afgelopen tien jaar. Het Nederlandse team kwam de drugs op het spoor na een eerdere smokkel van 40 kilo coke. Deze drugs zaten verstopt in houten balken, die in een container van BraziliŽ naar Rotterdam waren verscheept. Tijdens dit onderzoek bleek dat dezelfde groepering mogelijk een tweede container in de planning hadden.

In deze recente zending zaten de drugs verstopt in dertig balen polypropyleen. Acht van deze balen kunststof waren gevuld met cocaÔne en een zwarte rubbersubstantie om het poeder verder te camoufleren. De drugs hebben een straatwaarde van 180 miljoen euro.

Voor de smokkel zit een 78-jarige man uit Friesland vast. De politie hield hem vorige week vrijdag aan. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie sluit† meerdere aanhoudingen niet uit. Het onderzoek gaat zowel in Nederland als in Colombia verder.

De drugsvangst is een van de grootste van de afgelopen tien jaar. In de zomer van 2005 deed het HARC-team in de haven van Rotterdam de grootste cocaÔnevangst ooit. Ze namen toen bijna 4300 kilogram in beslag. De drugs zaten toen verstopt in twee grote haspels. De rechtbank veroordeelde voor de smokkel negen mannen tot acht jaar celstraf.


4.000 kilo coke uit de markt gehaald