PvdA niet achter comité voor ex-moslims

Icoon PolitiekDe PvdA stelt zich niet op achter het comité voor ex-moslims van partijgenoot Ehsan Jami. Partijleider Wouter Bos keurt het af dat het comité moslims en hun geloof beledigt. Dat zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant.

De PvdA is de enige partij die ''ondubbelzinnig stelling neemt voor het recht om uit het geloof te treden, ook als dat de islam is'', aldus Bos. ''Maar de PvdA zal zich niet achter een comité stellen dat denkt dat de manier om dat doel te bereiken, bestaat uit het beledigen of kwetsen van mensen vanwege hun geloof.'' Jami noemde de profeet Mohammed eerder in een interview met dagblad Trouw  een ''crimineel'' die als hij nu zou leven ''zou kunnen worden vergeleken met Osama bin Laden of Saddam Hoessein.''

Bos vindt dat de PvdA godsdiensten niet moet beoordelen. Overigens heeft Jami voor de vice-premier wel ''het volste recht'' om uitspraken te doen als 'Mohammed is een verschrikkelijke man'. Maar Bos noemt de methoden van PvdA'ers als Aboutaleb, Marcouch, Albayrak en Arib, maar ook Asscher, Koole, en Terstall, om hetzelfde te bepleiten, vele malen effectiever. ''Je hebt geen belediging nodig om dat doel te bereiken. Je hoeft mij niet te vertellen dat er binnen de islamitische gemeenschap mensen zijn die vinden dat er géén recht is op geloofsafval. Voor die mensen is geen plaats in de partij.''

Beveiliging
Nadat hij vorig weekend is bedreigd en geslagen, kreeg Jami maandag extra beveiliging. Volgens het gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg was het ''chic en aardig'' geweest als de top van de PvdA medeleven zou hebben betuigd. Bos zegt dat het contact zijn partijgenoot via partijvoorzitter Ruud Koole en Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen loopt.

Bos stelt bovendien dat ''de gesprekken met Ehsan Jami de afgelopen maanden niet allemaal zonder rimpelingen zijn verlopen. Een aantal partijgenoten heeft geprobeerd contact met hem te leggen, dat is niet altijd goed bevallen''. De PvdA-leider vindt het ''heel vervelend'' dat Jami vertrouwelijke gesprekken onjuist naar buiten heeft gebracht.

''Ik las gisteren in het NRC dat Jami zegt dat Afshin Ellian de beveiliging in één dag heeft geregeld, terwijl de partij dat in vier maanden niet voor elkaar kreeg. Ellian zelf heeft dat gecorrigeerd'',aldus Bos.

Door zijn onervarenheid neemt Bos Jami dat overigens niet kwalijk. De 22-jarige kan daarom gewoon bij de partij blijven.


'PvdA moet godsdiensten niet beoordelen'