CDA wil aanpak radicale moskeeën

Icoon PolitiekHet CDA zoekt naar juridische instrumenten om moskeeën waarin radicale imams haat prediken te sluiten. Dat zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van de partij.

''Welke maatregelen kunnen we nemen tegen moskeeën die de veiligheid van onze rechtsstaat ondermijnen?'', vraagt Van Toorenburg zich af. Volgens haar moet de overheid stappen tegen de hele moskee ondernemen, en niet alleen tegen haatzaaiende imams. ''Verbannen kan namelijk niet. Bovendien spreken deze imams geen woord Nederlands, dus hebben zij die radicale teksten niet op internet gezet'', stelt zij. Het CDA-Kamerlid doelt op de omstreden Haagse As-Soennah-moskee. Die zette eerder dit jaar een tekst online waarin hoogleraar Afshin Ellian werd omschreven als een ''kwaadaardig gezwel''.

Het is maar zeer de vraag of een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter het onderzoek schaart. ''Ik heb daar absoluut geen behoefte aan'', stelt fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66. ''We moeten moslims niet constant in het verdomhoekje zetten.'' Pechtold doelt daarbij op de oproep van Geert Wilders om het heilige boek voor moslims, de Koran, te verbieden.

Met steun van de VVD en de LPF diende het CDA al in 2004 een motie in om radicale moskeeën te sluiten. Het kabinet waarschuwde toen dat het Europese Hof zo'n maatregel als discriminatoir zou afwijzen en dat het tegengaan van haat meer effect zou hebben. Het CDA wilde in 2004 ook een verbod op radicale islampartijen.

Volgens Van Toorenburg gaat het gelukkig maar om een paar radicale moskeeën in Nederland. In 2005 schatte toenmalig minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken dat er minder dan tien islamitische gebedshuizen waren die niet in Nederland thuishoren.