Meeste Nederlanders weten niet wat rood staan kost

Icoon FinancieelEen overgrote meerderheid (82 procent) van de Nederlanders weet niet hoeveel rente banken in rekening brengen voor rood staan. Dat terwijl ruim de helft aangeeft af en toe, regelmatig of zelfs doorlopend gebruik te maken van die mogelijkheid.

Dat blijkt uit een†recente peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO die†in opdracht van RTL Nieuws werd uitgevoerd. ABN Amro bijvoorbeeld brengt 14,9 procent rente op jaarbasis in rekening voor rood staan. Een negatief saldo kost bij Fortis 14,8 procent rente. De Postbank en de Rabobank hanteren vergelijkbare tarieven, en hebben die onlangs zelfs iets verhoogd, aldus RTL Nieuws. Schattingen door respondenten in het TNS NIPO-onderzoek lopen uiteen van 3 tot 25 procent per jaar.

Van de ondervraagden heeft 7 procent er bewust voor gekozen niet rood te kunnen staan op de betaalrekening. Van de mensen die dat wel kunnen, zegt bijna twee derde daar het afgelopen jaar zelden of nooit gebruik van te hebben gemaakt. 18 procent had de helft van de tijd of meer een negatief saldo. Twee van de honderd geven toe de laatste twaalf maanden doorlopend rood te hebben gestaan.