Populariteit van Breezer neemt snel af

Icoon OpmerkelijkHet lijkt gedaan met de Breezer. Ging er vijf jaar geleden op het hoogtepunt nog 30 miljoen liter van het mierzoete mixdrankje over de toonbank, dit jaar zal dat niet meer dan acht miljoen liter zijn.

Vooral onder jongeren was de 'Breezaah' in trek. Maar dat het nu minder wordt, wil niet zeggen dat ze van de alcohol af zijn. In tegendeel zelfs. Nederlandse jongeren behoren tot de zwaarste drinkers van Europa. "Drinken is steeds normaler. Ook vinden ouders het vaak onderdeel van de opvoeding dat kinderen kennis maken met drank. Ze hebben liever dat ze thuis drinken dan stiekem", zegt Martijn Planken van het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Ziektepreventie (NIGZ).

Maar jongeren worden er niet slimmer op. "Elk glas heeft destructieve gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Het is de eindfase van de puberteit waarbij de cognitie, het denkvermogen, wordt geoptimaliseerd. Alcohol staat die ontwikkeling enorm in de weg", zegt Planken.

Jongeren zouden van de Breezers deels zijn overgestapt naar de likorettes. Dat zijn likeurachtige drankjes die ook zoet zijn, maar meer alcohol bevatten dan Breezers. De alcoholbranche zelf, bekend onder de naam Stichting Verantwoord Drankgebruik (STIVA), zegt dat daar niks van klopt. Uit de cijfers zou niet op te maken zijn dat er een verschuiving is naar andere dranken.

Met dank aan bennootje en Bas_in_het_Veldt voor de submit.