NS en EVO vrezen voor Duitse stakingen

Icoon VervoerDe Nederlandse Spoorwegen en verladersorganisatie EVO houden hun hart vast voor de gevolgen van een mogelijke staking op het spoor in Duitsland aanstaande donderdag. Er zouden problemen kunnen ontstaan bij het personen- en goederenvervoer tussen Nederland en Duitsland. De acties die voorbereid worden uit onvrede over de vastgelopen CAO-onderhandelingen zijn voorlopig alleen voor het goederenvervoer, het persoonsvervoer heeft nog geen last.

Machinistenvakbond GDL eist een loonsverhoging van 31 procent voor zijn leden en een meerderheid heeft inmiddels ingestemd met een staking om dat te bewerkstelligen. GDL heeft Deutsche Bahn tot dinsdagavond de tijd gegeven om een tegenvoorstel te doen. Het spoorwegbedrijf heeft inmiddels wel een akkoord bereikt met twee andere vakbonden over een loonsverhoging van 4,5 procent. Daarbij zouden de werknemers ook een eenmalige uitkering krijgen. Dat akkoord werd ook bereikt na stakingen, die het treinverkeer in grote delen van Duitsland ontregelden.

Deutsche Bahn wil een mogelijk personeelstekort opvangen door machinisten in te zetten die in dienst zijn van de overheid. Dat zou 40 procent van alle treinbestuurders zijn en zij mogen niet staken. Volgens GDL zal het inzetten van ambtenaren niet helpen. De dienstroosters zullen de plannen om treinbestuurders te vervangen in de war schoppen.