Formule 1: Hamilton wint GP Hongarije

Icoon Formule 1 Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Brit wist Kimi RšikkŲnen voor te blijven. Nick Heidfeld pakte de derde plaats, gevolgd door Fernando Alonso en Robert Kubica.

Bij de start weet Kimi RšikkŲnen Nick Heidfeld in te halen, die op de vuile kant staat. Massa gaat een paar bochten later iets te wijd, waardoor Takuma Sato hem voorbij gaat.

Aan het einde van de eerste ronde gaat Alonso erg wijd in de laatste bocht voor het rechte stuk. Hierdoor kan Mark Webber hem inhalen. In de eerste bocht heeft de Spanjaard nog steeds niet de normale snelheid, waardoor Heikki Kovalainen hem een klein tikje van achteren geeft. De Fin houdt hieraan een gaatje in zijn neus over. In de ronde erna haalt Alonso Webber weer in, in de eerste bocht.

In ronde vijf spint Sakon Yamamoto, en rijdt zijn Spyker-bolide de banden in, wat het einde van zijn race betekent. Een aantal ronden later heeft Giancarlo Fisichella last van onderstuur en rijdt iets door het grind heen, waardoor Jarno Trulli hem voorbij kan.

In ronde zeventien zijn Alonso en Heidfeld de eersten die binnenkomen. De stop van de Spanjaard is erg lang: bij staat bijna tien seconden stil. Een ronde later komen Lewis Hamilton en Kimi RšikkŲnen binnen. Net als zijn teamgenoot maakt ook Hamilton een relatief lange stop.

In ronde 27 maakt Kovalainen zijn eerste stop, waarin hij opnieuw de zachte band eronder laat zetten. Hij komt net voor Anthony Davidson en Alexander Wurz weer de baan op. Een aantal ronden later haalt de Brit de Oostenrijker in.

Nico Rosberg is in ronde 53 de eerste coureur die zijn tweede stop maakt. Hij wisselt weer de harde band, wat dus betekent dat hij nog een stop zal moeten maken. Even later gaat Sato niet op tijd aan de kant voor Hamilton, die de Japanner op een ronde wil zetten, waardoor de Brit zijn rechtervoorband blokkeert.

In ronde 35, dus precies in het midden van de race, maakt Felipe Massa zijn eerste pitstop. Hij wisselt wel naar de zachte band – hij reed op de harde – maar staat slechts iets meer dan zes seconden stil, wat te kort is om voldoende benzine te tanken om de race uit te rijden. Een ronde later valt Jenson Button stil langs de baan.

Massa, die in de eerste vier ronden na zijn pitstop nog kan voorkomen dat Hamilton hem op een ronde zet, moet in ronde 39 dan toch de Brit voorbij laten. Hij verliest hier zo’n vier seconden mee. In ronde 41 maakt Nick Heidfeld zijn tweede pitstop. Bij het naar buiten rijden van Fisichella rijdt de Italiaan tegen Davidson op, bij wie zijn achterwiel afbreekt, wat het einde van de race voor hem betekent. Even later komt Liuzzi binnen, en parkeert zijn bolide in de pitbox.

In ronde 46 komt Kimi RšikkŲnen binnen voor zijn laatste stop. Twee ronden later komt ook Ralf Schumacher binnen. Met nog twintig ronden op de klok komt Hamilton binnen, en als hij weer op de baan komt heeft hij zijn voorsprong op RšikkŲnen vergroot. In dezelfde ronde komt ook Alonso binnen voor zijn stop, en hij komt voor Ralf Schumacher de baan weer op, waardoor hij dus een plek heeft gewonnen. Een ronde later komt Massa binnen, die na zijn stop terugvalt naar plek veertien.

Met nog 16 ronden te gaan komt Heidfeld binnen voor zijn derde stop, waarin hij wisselt naar zachte banden. Even later komt ook Rosberg binnen voor zijn derde stop. De volgende ronde komen ook Kubica en Sato binnen. De Pool valt terug tot achter Alonso.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport