'Lege plekjes op het strand steeds schaarser'

Icoon BinnenlandsOp de Nederlandse stranden liggen vandaag veel mensen die van het mooie weer willen genieten. "Het lijkt er op dat heel Nederland is uitgelopen om naar het strand te gaan", aldus een woordvoerder van de Haagse kustwacht.

De lege plekjes op de stranden van Scheveningen, Kijkduin en Ockenburgh worden steeds schaarser, meldt de zegsman van de reddingsbrigade. Ook parkeerplaatsen aan de boulevard staan al vol met auto's. "En er blijven bussen en trams vol met mensen komen. Er komen duidelijk veel toeristen van elders uit het land richting de kust."

In Zandvoort is het ook al erg druk op het strand. "Maar wij verwachten dat het vanaf een uur of drie nog drukker wordt, net zoals zaterdag", aldus een zegsman van de kustwacht. Langs het strand lijken alle parkeerplaatsen al helemaal vol. "Maar wie weet kan de auto nog elders worden neergezet." Een woordvoerder van de kustwacht in Hoek van Holland schat dat er aan het begin van de middag ongeveer 100.000 mensen aanwezig zijn op het strand. "Het is de drukste dag van het seizoen. De groene vlag hangt mooi in de top, dus iedereen kan veilig de zee in", aldus een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Enkele weken geleden gold in deze kustplaats nog een zwemverbod voor een stuk strand van 3 kilometer vanwege een onveilige situatie. "Nu kan iedereen weer zwemmen, alleen bij de pier geldt voor 500 meter een verbod." De kustwacht is blij met twee nieuwe uitkijkposten die Rijkswaterstaat vrijdag plaatste. "Daar zijn we erg gelukkig mee. We hebben nu in totaal drie posten."

Ook de stranden in het Westland blijven volstromen met mensen die willen genieten van een dagje strand. "Het is goed druk. Het is een beetje winderig, maar achter een windscherm verbrand je levend, aldus een woordvoerder. Hij laat weten dat weinig mensen het strand verlaten. "Maar wat wil je, het is vandaag een goede stranddag."