Feestelijke Gay Pride met serieus tintje

Schaars geklede homo's en lesbiŰnnes, veel glitter en glamour, keiharde dansmuziek en een enthousiaste menigte langs de kant. De twaalfde editie van de Amsterdamse Gay Pride was wederom een feestje.

Maar behalve gezelligheid droeg de beroemde botenparade zaterdag ook een serieuze boodschap uit; namelijk dat geweld tegen homoseksuelen 'not done' is.

Diverse boten spraken zich door middel van hun decoratie uit tegen intolerantie jegens homo's. Dit onderwerp leeft volgens Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland, sinds ongeveer een jaar dan ook enorm onder de gemeenschap. "Er is een hoop onrust en angst."

Op boten van de belangenorganisatie voor homoseksuelen droegen de opvarenden dan ook bordjes met teksten als 'straatverbod voor potenrammen' en '25 procent extra straf voor homogeweld'. SP-Kamerlid Krista van Velzen stond er ook bij, gehuld in een boevenpak.

Ook andere organisaties vroegen aandacht voor de positie van homoseksuelen. De een op een wat serieuzere manier dan de ander. De Pink Police, een heleboel mannen slechts gekleed in strakke roze boxershorts met daaraan handboeien en knuppels gehangen, had voor dit thema gekozen naar aanleiding van de recente incidenten waarbij homo's werden toegetakeld. "We willen hiermee een statement maken: tot hier en niet verder. We doen dit met een knipoog, maar het zou best leuk zijn als de politie zulke uniformen zou dragen", zei initiatiefnemer Heiko Lunshof.
Er was ook ergens een hetero boot...