Chipknip zal gaan verdwijnen

Icoon EconomieDe chippas zal langzaam maar zeker verdwijnen. In steeds meer steden kan je met de pinpas betalen bij parkeerautomaten waardoor de chipknip nutteloos wordt. Als de chippas niet meer nodig is bij het parkeren is het gedaan met de pas, stelt het Platform Detailhandel in het AD. Verder wordt de chipknip alleen in bedrijfskantines en voor snoepautomaten gebruikt. De fabrikanten van de parkeerautomaten verwachten dat parkerend Nederland snel overstapt op pinparkeren.

Schiedam heeft onlangs de eerste acht voor een pinpas geschikte parkeerautomaten geplaatst. Volgend jaar voeren Amsterdam en Utrecht de nieuwe automaten in. Rotterdam onderzoekt nog wat de mogelijkheden zijn. Currence, het bedrijf achter de chippas, verwacht dat het betaalmiddel verdwijnt. "Nieuwe technologie heeft pinnen goedkoop gemaakt, waardoor klanten ook kleine bedragen kunnen afrekenen met hun pinpas."

Volgens een woordvoerder van Vialis, dat parkeerautomaten levert, is de rol van de chipknip nu uitgespeeld. "Alle onderzoeken wijzen uit dat deze niet populair is." De Nederlandse Vereniging van Banken zal de chippas ook niet verder promoten. Pinnen is in Nederland veel populairder dan het chippen. Er wordt jaarlijks 1,45 miljard keer gepind tegenover 156 miljoen transacties met chippen. Vorig jaar werd er wel twaalf procent meer gechipt dan in 2005.

Met dank aan Aether voor de submit.