CDA en SP: bescherming koningin behouden

Icoon KoningshuisHet CDA en de SP willen dat majesteitsschennis zwaarder bestraft blijft dan andere vormen van belediging. De bestaande regeling hierover beschermt de uitzonderlijke positie van de koningin, die zich niet publiekelijk mag verweren.

De Tweede Kamerfracties van CDA en SP verwierpen vrijdag het voorstel van PvdA-senator Peter Rehwinkel om het verschil in strafmaat tussen majesteitsschennis en andere beledigingen op te heffen. Rehwinkel vraagt zich af waarom belediging van de koningin zoveel erger is.

''Ik vind dat geen goed idee'', reageerde CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek. ''Het gaat in dit geval niet om belediging van mevrouw Van Oranje-Nassau, maar van het staatshoofd. Zij staat symbool voor alles wat Nederland wil zijn, een fatsoenlijk land waar mensen respectvol met elkaar omgaan.''

De SP heeft eveneens begrip voor het verschil in strafmaat, omdat de koningin zich in verband met de ministeriële verantwoordelijkheid niet kan verdedigen. ''Maar nog beter zou het zijn wanneer de koningin niet langer onderdeel uitmaakt van de regering. Dan zijn we van het hele probleem af'', aldus Kamerlid Ronald van Raak.

In Amsterdam werd onlangs een man veroordeeld omdat hij de koningin een hoer had genoemd. Een journaliste van het internetmagazine Spunk moest eerder deze week mee naar het bureau omdat ze een T-shirt droeg met dezelfde boodschap.