Vrouw beter betaald dan man in steden VS

Icoon EconomieJonge Amerikaanse vrouwen die fulltime werken, verdienen in enkele grote Amerikaanse steden inmiddels meer dan mannen. De omslag in inkomensverschil heeft zich in New York voltrokken na 2000 en in een aantal andere steden als Los Angeles en Dallas al iets eerder.

Dat meldde dagblad The New York Times vrijdag. Demografen noemen de uitkomst van hun onderzoek opvallend. Landelijk slinkt het verschil in inkomens tussen mannen en vrouwen, zij het langzaam, en hier en daar wordt dit verschil zelfs groter.

In 2005 ontvingen vrouwen tussen 21 en 30 jaar die in New York voltijds werkten 117 procent van wat mannen verdienden, gemiddeld 35,653 dollar (26.0273 euro). In de rest van de Verenigde Staten ligt dat veel lager, 89 procent van het gemiddelde loon voor mannen.

Experts weten nog niet precies hoe zij de groei moeten verklaren. Een van de belangrijkste redenen lijkt dat meer vrouwen dan mannen afstuderen op middelbare scholen en dat zij vaker naar steden trekken. Velen van hen trouwen er minder snel waardoor zij zich kunnen richten op hun carriŔre.