Verdachte prostitutiemoorden aangehouden

Icoon JustitieDe 46-jarige Heerlenaar Peter C. is in juni officieel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vijf onopgeloste moorden op heroïneprostituees in Zuid-Limburg. De verdachte is sindsdien opnieuw dagenlang verhoord over de zaken die teruggaan tot 1992.

Persofficier Wim Smits van het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft dat vandaag bevestigd. De verdenkingen tegen C. werden vorig jaar bekend. In mei 2006 heeft de politie hem daarover al intensief verhoord. Over zijn aanhouding op 16 juni in de gevangenis van Sittard had justitie tot op heden gezwegen.

Smits stelt dat het voortdurende onderzoek inmiddels voldoende argumenten heeft opgeleverd voor de aanhouding. De rechter was het daar mee eens en heeft C. begin juli voor drie maanden in voorlopige hechtenis laten nemen. Sindsdien verblijft hij in een huis van bewaring in Vught.

Primair is deze periode bedoeld voor onderzoek, zoals verhoor, legde Smits uit. Of justitie uiteindelijk voldoende munitie vindt om de verdachte voor de rechter te brengen, staat nog niet vast, aldus de persofficier.

Voor de nieuwe verhoren moet C. keer op keer worden overgebracht naar Kerkrade of Heerlen. Advocaat Arthur Vonken heeft zich over de verhoren bij justitie beklaagd. De nieuwe sessies zijn volgens hem stevig en confronterend. Bovendien is zijn cliënt in mei 2006 ook al veertien keer verhoord over de vijf prositutiemoorden. C. ontkent elke betrokkenheid en probeert op advies van zijn raadsman te zwijgen.

Vonken stelt dat het bewijs tegen zijn cliënt na een jaar onderzoek nog steeds minimaal is. Aan het dossier zijn volgens hem alleen vage herinneringen van (onbetrouwbare) getuigen toegevoegd.

C. zit op dit moment 7 jaar celstraf uit voor een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg. In het hoger beroep daartegen bepaalde het gerechtshof in Den Bosch donderdag dat de Heerlenaar niet naar het Pieter Baan Centrum hoeft voor onderzoek. Volgens een vooronderzoek is de verdachte psychisch in orde en bovendien is de verwachting dat hij niet zal meewerken aan een observatie.