Helikopter gaat antenne op zendmast Lopik plaatsen

Icoon MediaVandaag zal om 13.00 uur worden begonnen met het vervangen van een antenne in de zendmast Lopik. Normaal gesproken niet echt schokkend nieuws, maar in dit geval betreft het een 8.000 kilo zware antenne die bovenin de 356 meter hoge mast wordt bevestigd. Daartoe wordt een hijshelikopter van het Zwitsers bedrijf Helog Heliswiss ingeschakeld.

Gebruik wordt gemaakt van een Super Puma AS 332 C1-helikopter. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4.500 kilo. De twee motoren leveren elk 1742 pk. De antenne weegt 8.000 kilo en gaat dus in delen naar boven.

De antenne die er nu zit is al sinds eind vorig jaar buiten gebruik omdat is overgeschakeld van analoge naar digitale televisiesignalen. De nieuwe antenne is dan ook voor digitaal uitzenden bedoeld en heeft een landelijk bereik.

De werkzaamheden zullen twee dagen duren. Eerst zal de oude antenne worden weggehaald en morgen hijst de helikopter de nieuwe naar boven. Verwacht wordt dat enige honderden belangstellenden een kijkje komen nemen. De gemeente IJsselstein waar de zendmast onder valt heeft een noodverordening afgekondigd in het gebied rondom de mast. De zendmast heet overigens officieel de Gerbrandytoren en is de hoogste toren van Nederland. De toren is 60 meter hoger dan de Eiffeltoren.De Gerbrandytoren

Meer foto's vind je hier (met dank aan Troel)

Zie ook filmpje van de NOS.


Met dank aan F4T4L_3RR0R voor de submit.