Anti-stralingslobby hekelt zendmastonderzoek

Icoon MedischDe anti-stralingslobby vindt dat de overheid de Nederlandse bevolking blij maakt met een dode mus inzake een rapport waarin staat dat de straling van zendmasten voor umts en gsm ver onder de limiet ligt. De officiële conclusie van het onderzoek 'Veilige Veldsterktes 2005-2007', dat het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken uitvoerde, luidt dat de straling ver onder de toegestane norm blijft en er dus geen enkel gevaar is voor schade voor de gezondheid.

Frans van Velden van de stichting Meldpunt Gezondheid en Milieu (MGM) noemt het onderzoek volksverlakkerij en worden de resultaten niet goed geïnterpreteerd: ''Om te beginnen is het geld weggooien, want we weten al dat de meetwaarden her en der tussen 1 en 3 V/m zitten en dus ver onder de adviesgrenswaarden voor verhitting zoals in een magnetron. Daar gaat het dus niet om. Daar de nadruk op leggen is volksverlakkerij.'' Volgens hem moet Economische Zaken niet inhaken met informatie over de thermische effecten, maar over de niet-thermische effecten.

De actiegroep StopUMTS, die samenwerkt met voornoemde stichting, heeft dezelfde soort kritiek. Volgens deze actiegroep is er wel degelijk gevaar, op grond van in Duitsland opgestelde normen.

Het Agentschap Telecom komt nog met een antwoord op de kritiek.



'Wel/niet gevaarlijk'