Laserprinters gevaar voor volksgezondheid

Icoon OnderzoekGooi je laserprinter maar snel weg. De apparaten zijn namelijk een gevaar voor de volksgezondheid. Ze zouden net zo schadelijk zijn voor de longen als tabaksrook. Dertig procent van alle laserprinters zouden gevaarlijke hoeveelheden aan tonerdeeltjes uitstoten. Dat blijkt uit onderzoek van de Australische Queensland University of Technology.

Tonerdeeltjes zouden de longen binnendringen en voor flinke schade zorgen. Werknemers die de stofjes binnenkrijgen lopen een verhoogd risico op ademhalingsmoeilijkheden, astma, hartproblemen en kanker. De onderzoekers testten 62 laserprinters waarvan er zeventien gevaarlijke hoeveelheden ultrafijne deeltjes uitstootten. Tonerdeeltjes bevatten zware metalen en zijn zo fijn dat ze makkelijk in de longen komen om daar net zoveel schade aan te richten als sigarettenrook.

De hoeveelheid fijne stoffen die vrijkomen verschilt per printer. Laserprinters worden extra gevaarlijk als er een nieuwe tonercartridge is geplaatst of wanneer plaatjes of grafieken worden geprint.