Ook bomen kennen het jojo-effect

Icoon WetenschapBlijkbaar is het jojo-effect dat we allemaal kennen tijden diëten niet alleen aan de mens voorbehouden. Ook bomen doen mee aan het jojoën. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een apparaatje ontwikkeld om de effecten van klimaatverandering op bomen te kunnen testen. Het gaat om een zogenoemde dendrometer. Het is een aluminium band die om de stam van de boom bevestigd wordt. De band kan veren en verstuurt automatisch elk uur gegevens. Op deze manier is tot op een tiende millimeter vast te stellen hoe de boomgroei zich ontwikkelt.

De eerste metingen laten zien dat in een droge periode de stammen krimpen. Zodra er een periode met neerslag volgt zwellen de stammen weer heel snel op. Een woordvoerder van de universiteit verklaart vandaag dat dendrometers bevestigd aan 100 bomen in 22 bosreservaten verspreid over Nederland hebben laten zien dat in de warme en droge aprilmaand sparren dunner werden.

De wetenschappers hebben beuken, eiken, sparren en grove dennen voorzien van de dendrometer. Het is de bedoeling dat de apparaatjes tientallen jaren blijven zitten. Zo is op lange termijn onder andere te zien of er een verschuiving plaatsheeft in begin en einde van het groeiseizoen onder invloed van opwarming van de aarde. Ook is dan te zien of de bomen in staat zijn om zichzelf aan te passen aan vaker voorkomende extreme omstandigheden, zoals grote hitte of extreme regenval.