Peiling: missie Uruzgan niet verlengen

Icoon OorlogIets meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) vindt dat de militaire missie in Uruzgan niet langer moet duren dan de geplande twee jaar. Dat bleek dinsdag uit een peiling van de Wereldomroep onder ruim 2000 respondenten van een onderzoekspanel.

Woensdag is het precies een jaar geleden dat de Nederlandse missie voor de ISAF begon. Van de ondervraagden geeft 65 procent aan dat zij verwachten dat de missie na 1 augustus 2008 toch met minimaal één jaar wordt verlengd. Het kabinet beslist binnenkort over het al dan niet verlengen van de missie in de Zuid-Afghaanse provincie. Bijna twee derde van de ondervraagden denkt niet dat het imago van Nederland schade zal oplopen, als het kabinet de missie niet verlengt.

Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) denkt dat de missie leidt tot betere levensomstandigheden voor de Afghaanse bevolking. Een op de drie ondervraagden heeft er geen vertrouwen in dat de missie succesvol is. Uit de peiling blijkt verder dat 45 procent de ISAF-missie gevaarlijker inschat dan de operaties in Libanon en Bosnië.

Verder vindt driekwart van de ondervraagden dat bezuinigingen op Defensie onacceptabel zijn.


Bijna iedereen is tegen de inzet van het leger bij snelheidscontroles