Allochtone drugsrunners naar Maastricht

Icoon PolitieMaastricht heeft ''ontzettend veel last'' van een groep van ongeveer honderd, meest Marokkaanse, drugsrunners. ''Ze zijn op meerdere plaatsen in de stad uitdrukkelijk en hinderlijk aanwezig'', aldus een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid vandaag.

De Marokkanen hebben hun werkterrein verlegd van de Randstad naar Maastricht. De politie vermoedt dat in de regio Rotterdam, waar de groep eerst actief was, de grond hun te heet onder de voeten geworden was.

De runners jagen vooral op Franse drugstoeristen, die zelfs bedreigd en mishandeld worden als ze geen drugs kopen. Ook gewone toeristen worden lastig gevallen en geÔntimideerd.

Het gedrag van de drugsrunners is voor het CDA in de Limburgse hoofdstad reden om de noodklok te luiden. ''Steeds vaker worden bewoners geconfronteerd met schokkende gebeurtenissen zoals vechtpartijen, verbale dreigementen en vuurwapengeweld'', stelde het CDA vandaag in vragen aan het college van B en W. Het CDA wil dat de gemeente snel maatregelen tegen de criminelen neemt.

De runners rijden soms met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur door de stad op jacht naar kopers en veroorzaken daarbij levensgevaarlijke situaties. De politie nam de afgelopen maand al vijftien auto's van drugsrunners in beslag. Volgens de politie worden de runners steeds agressiever, ook tegen de politie.

Op de A2 tussen Maastricht en Eijsden halen runners bij herhaling halsbrekende toeren uit om klanten klem te kunnen rijden of aan de politie te ontkomen.