'Inflatie Zimbabwe naar ruim 100.000%'

Icoon FinancieelDe inflatie in Zimbabwe kan aan het einde van dit jaar zijn opgelopen tot meer dan 100.000%. Daarvoor waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag.

''Als de trends van de afgelopen maanden zich doorzetten, kan aan het einde van dit jaar een inflatieniveau van 100.000% op jaarbasis ruimschoots worden overschreden'', aldus Abdoulaye Bio Tchane, directeur van de Afrikaanse afdeling van het IMF.

Zimbabwe kampt al jaren met een ernstige economische crisis waardoor er grote tekorten aan voedsel, brandstof en andere noodzakelijke levensbehoeften zijn ontstaan. Ook ligt de werkloosheid bijzonder hoog. Critici beschuldigen president Robert Mugabe ervan een economisch wanbeleid te voeren.

Biljet van 200.000 dollar
De centrale bank van Zimbabwe maakte vandaag bekend een nieuw bankbiljet van 200.000 Zimbabwaanse dollar in omloop te brengen om de bevolking van het zuidelijke Afrikaanse land te helpen om te gaan met de hyperinflatie. De waarde van het nieuwe biljet bedraagt volgens de officiële wisselkoers 800 Amerikaanse dollar. Op de zwarte markt is het bankbiljet slechts 1,40 dollar waard.

Het nieuwe biljet wordt woensdag ingevoerd. Vorig jaar schrapte de regering van Mugabe al drie nullen van de nationale munteenheid om zo de gierende inflatie tegen te gaan. Zimbabwanen moeten echter nog steeds met enorme bergen geld sjouwen om hun inkopen te doen. Vorig jaar mei werd al een biljet van 100.000 dollar in roulatie gebracht.

Volgens officiële metingen bedraagt de geldontwaarding in Zimbabwe momenteel meer dan 4500%. Volgens analisten bedraagt de inflatie in werkelijkheid meer dan het dubbele.


Hand vol geld, goed voor één brood