Gevonden miljoen terug bij rechtmatige eigenaar

Belgische FrancEen mysterie rond een bedrag van één miljoen oude Belgische franken die meer dan een jaar geleden werden gevonden tussen binnengebrachte spullen bij de kringloopwinkel Opnieuw & Co in Mortsel, is eindelijk opgelost. De niet alledaagse vondst leidde tot een ware nachtmerrie van de kringloopwinkel, die graag de rechtmatige eigenaar zijn bezit wilde teruggeven.

Na een oproep in de media, kwamen er zo’n 70 potentiële eigenaren van het geld opdraven. Geen van hen bleek de details over de vindplaats en verpakkingsmateriaal te kennen. Even leek het probleem door de rechter opgelost te moeten worden, want één van de goudzoekers wilde het geld via de gerechtelijke weg opeisen. Die zaak zou dit najaar voor de rechtbank in Mechelen plaatsvinden. Nu de echte eigenaar zich gemeld heeft, gaat dat dus niet door.

Opnieuw & Co wil geen details bekendmaken. Ze verklaart: "Naar aanleiding van de argumentatie die werd uitgewisseld en op basis van bijkomende details kwamen beide partijen tot een geruststellende overeenkomst". Wat deze overeenkomst inhoudt, blijft echter "een goed bewaard geheim". Het gedeelte aan vindersloon zal door de kringloopwinkel worden gebruikt om haar doelstellingen te realiseren: Het tewerkstellen van langdurig laaggeschoolde werkelozen en het verminderen van de afvalberg.

Om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden wijst Opnieuw & Co haar klanten er voortaan op dat alles dat binnengebracht wordt vanaf dat moment eigendom van de winkel is. Dus ook wanneer er zich een schat tussen de spullen verborgen zit.