Onderbroekenleed op Terschelling

Vakantiegangers op Terschelling die hun vieze onderbroek door de wc spoelen, zorgen elk jaar weer voor verstopte riolen. "Deze week hebben we er weer drie uit vastgelopen pompen moeten snijden", klagen rioolontstoppers Jacqueline Hek-Starrenburg en Albert Kiers.

Als de bouwvak net is begonnnen, geschiedt het onheil. De pompen lopen dan vast. En het is een vies karwei om het zaakje weer aan de praat te krijgen. De vastgelopen krachtstroompompen moeten uit het riool worden getakeld, waarna ontstopper Kiers de oorzaak van de ramp met een mes moet zien te verwijderen. En in het hoogseizoen is die oorzaak bijna standaard een weggespoelde onderbroek.

"Ja, het is een vies karweitje, maar ik draag handschoenen en thuis doe ik altijd direct de kleren in de wasmachine. Ook op onze rioolzuiveringsinstallatie draait een wasmachine. En je kunt je handen ontsmetten met alcohol", aldus de rioolontstopper van het waterschap.

"Damesslipjes, die schieten er vaak nog wel doorheen, maar die mannenbroeken, verschrikkelijk! Dat elastiek, dat nekt onze pompen. Daar lopen ze gierend op vast. En het is écht niet alleen maar afkomstig van jongerencampings, hoor! Ook in de rioleringen achter keurige zomerhuisjes. Maar ik begrijp er helemaal niets van. Dat doen de mensen thuis toch ook niet. Als ik dat in mijn woning doe, kan ik de tuin opengraven, om zélf de riolering te ontstoppen. Maar hier kan dat blijkbaar allemaal maar", verzucht Kiers.