Bezoekersaantal zomercarnaval schromelijk overdreven

BinnenlandsDe 23e editie van het Zomercarnaval in Rotterdam werd afgelopen zaterdag door ruim 900.000 mensen bezocht. Dat meldde althans een tevreden organisatie. Het bericht over het hoge bezoekersaantal werd overgenomen door het ANP en belandde zodoende in de media.

Maar er zou geen moer kloppen van dat hoge bezoekersaantal. Volgens Willen Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers is het bezoekersaantal ''schromelijk overdreven.'' Directeur Guus Dutrieux van DUCOS Productions, organisator van het carnaval, erkent dat 900.000 mensen misschien ''aan de ruime kant is. Laten we zeggen tussen de 700.000 en 900.000.'' Hij beaamt dat het bezoekersaantal een schatting is.

Westerman noemt ook het aantal van 700.000 bezoekers nonsens. Het werkelijke aantal zou om en nabij de 250.000 mensen uitkomen. ''Het was op de wegen rondom Rotterdam, zo heb ik vernomen, niet veel drukker dan bij een doorsnee concert in Ahoy of een wedstrijd in de Kuip. Evenmin was sprake van topdrukte in trein of metro.''

Formule ontwikkelen
Volgens Westerman zijn te hoge cijfers over bezoekersaantallen leuk voor sponsors, die denken dat hun geld goed is besteed. Voor de horecabranche zijn dergelijke schattingen juist vervelend. Zij kopen verkeerde aantallen eten en drinken in, en blijven met handel zitten.

De Vereniging van Evenementenmakers en de vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaan nu op korte termijn een formule ontwikkelen waarmee realistische bezoekerscijfers kunnen worden berekend. Ze willen af van 'onzinschattingen en pure opschepperij' in evenementenland.

Trok geen 900.000, maar 250.000 kijkers