'Uitspraak profeet is tegen de Koran'

Icoon TerrorismeEen imam uit Jemen heeft zich de woede van zijn ambtsgenoten op de hals gehaald. Imam Anis Habisji heeft namelijk een Hadith verworpen en dat is zijn collega's in het verkeerde keelgat geschoten.

Na een aanslag op toeristen vroeg Habisji zich in een tijdschrift af waarom het meestal niets uithaalt als geestelijken terreur veroordelen. Volgens hem kwam dit door een Hadith die oproept tot geweld. Habisji concludeerde vervolgens dat deze Hadith dus tegen de Koran moet zijn en daarom ongeldig is. Omdat kinderen deze Hadith wel op school leren, kunnen ze terroristisch worden, aldus Habisji.

Een Hadith (meervoud: Ahadith) is een overgeleverde uitspraak van Mohammed. De betrouwbaarheid van veel Ahadith staat niet vast, terwijl de Koran door de meeste moslims wel als 100 % betrouwbaar wordt gezien. Betrouwbare Ahadith worden gezien als aanvulling op de Koran, maar veel Ahadith worden ook gezien als verzonnen.

Habisji's collega's hebben een klacht over hem ingediend. Hijzelf beschouwt deze klacht als een moordoproep. Zijn collega's zien dit overigens niet zo.