Laatst levende veteraan bij herdenking eerste wereldoorlog

Icoon AlgemeenAfgelopen zondag was de laatst levende Engelse WO1 veteraan, Harry Patch, terug op de gronden waar hij ruim 90 jaar geleden tegen de Duitsers vocht.

Zondag werd bij de Menenpoort (een monument voor alle slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog) de derde slag om Ieper herdacht, tijdens deze ceremonie werd er stil gestaan bij de slachtoffers van deze bloedige veldslag. Harry Patch sprak een zogenaamde 'Exhortation', een eresaluut, uit over zijn strijdmakkers van 90 jaar geleden. Dit was een heel emotioneel moment, niet alleen voor deze kranige oud-strijder, maar ook voor de vele honderden mensen die de plechtigheid bijwoonden.

Subheader
Harry Patch, man in de rolstoel

Toen Harry een krans ging leggen, was het indrukwekkend stil. Precies alsof iedereen die laatste levende band met 14-18 mee beleefde. Sinds 1928 wordt bij de Menenpoort elke avond om 20:00 uur The Last Post ten gehore gebracht. Deze ceremonie wordt nog steeds door honderden mensen bijgewoond en blijft een emotioneel eerbetoon aan de vele duizenden jongens die 90 jaar geleden naar hier kwamen om er te sterven.

Subheader
Harry Patch legt een krans voor de slachtoffers

Op 27 juli 2007 was het precies 90 jaar geleden dat de Britse luchtmacht de slag bij Passendale (ook wel bekend als de derde slag om Ieper) opende, met een luchtgevecht waarbij ruim 94 vliegtuigen betrokken waren. Bij deze veldslag die ruim 100 dagen duurde, verloren ongeveer 500.000 Britse en Duitse troepen het leven, het was een van de bloedigste slagen ooit.

Harry Patch, geboren in 1898 vocht op 19-jarige leeftijd mee in de slag bij Passendale. Hij was als dienstplichtige opgeroepen om mee te vechten met de lichte infanterie. Tijdens deze slag verloor hij drie goede vrienden en raakte hij zelf zwaar gewond door een aanval van de Duitse artillerie.

Subheader
Het slagveld rond Passendale in 1917

Er is ook een boek geschreven over Harry's leven.
Het beschrijft nauwkeurig hoe het was in de loopgraven rond Ieper. Meer informatie over deze herdenking, Harry Patch en het boek vind je hier

Met dank aan yvonne voor de submit.