Astana ontslaat Alexandre Vinokourov

Icoon WielrennenAlexandre Vinokourov is niet langer in dienst van Astana. De wielerploeg heeft de Kazach ontslagen. Na de dertiende etappe in de Tour de France werd de renner namelijk betrapt op het gebruik van doping. Op verzoek van de organisatie van de Tour trok uiteindelijk het hele team zich terug.

Inmiddels is bekend geworden dat ook de B-staal van Vinokourov positief was. Dat is ook de reden waarom de Kazach met onmiddellijke ingang is ontslagen. "We hebben informatie ontvangen dat Alexandre Vinokoerov's B-staal niet negatief was", was de verklaring van Astana. "Als gevolg daarvan is de Kazachstaanse renner met onmiddellijke ingang ontslagen."

Ondanks alle aantijgingen blijft Vinokourov volhouden dat hij geen gebruik heeft gemaakt van verboden middelen. Mocht het zo zijn dat de Kazachstaanse renner alsnog schuldig wordt bevonden, dan wacht hem een schorsing voor de duur van twee jaar. Daarnaast moet hij ook een jaarsalaris inleveren. Dit is het gevolg van het ondertekenen van de anti-dopingverklaring die alle renners hebben getekend.

Naast Vinokourov waren er in de afgelopen Tour de France nog meer renners die zich schuldig maakten aan het gebruik van doping. Christian Moreni werd namelijk in de kraag gevat toen hij testosteron had gebruikt. Verder werd Michael Rasmussen ontslagen door Rabobank. De Deen zou namelijk gelogen hebben over zijn verblijfplaats tijdens trainingen. Bovendien kreeg hij, in aanloop naar de Ronde van Frankrijk, ook een aantal waarschuwingen en een boete, omdat hij dopingcontroles had gemist.

Voor het laatste wielernieuws kijk je op de FOK!wielermanager!