NAVO gaat minder zware bommen gebruiken

Icoon OorlogDe NAVO gaat in Afghanistan minder zware bommen inzetten in de strijd tegen de Taliban. Dat zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer maandag in de Financial Times. Daarmee hoopt het bondgenootschap het aantal burgerslachtoffers te verminderen.

De nieuwe tactiek is een reactie op de groeiende kritiek in Afghanistan op het grote aantal burgers dat omkomt of gewond raakt bij operaties van de NAVO. De reputatie van de NAVO heeft hierdoor schade opgelopen, geeft De Hoop Scheffer in de Britse zakenkrant toe.

In het kader van de nieuwe tactiek zijn ook een aantal keren acties tegen de Taliban afgelast, aldus de NAVO-topman. De kans dat burgers het slachtoffer zouden worden was in die gevallen te groot. Volgens de NAVO gebruikt de Taliban steeds vaker burgers als menselijk schild.

De Afghaanse president Hamid Karzai bekritiseerde onlangs het optreden van de buitenlandse troepen in Uruzgan waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. Volgens een coalitie van hulporganisaties zijn dit jaar al zeker 230 Afghaanse burgers gedood door buitenlandse troepen.


Pak maar weer in