Rappen leidt tot moord

Icoon BinnenlandsUiterst agressieve 'rapbattles' waarin met name allochtone jongeren elkaar al zingend het graf in wensen, hebben dit jaar al aan twee jonge mannen het leven gekost.

Op 23 maart van dit jaar werd een 20-jarige Rotterdammer bij winkelcentrum Zuidplein in zijn woonplaats doodgeschoten. Aan de schietpartij ging een ruzie met een groepje jongeren vooraf. Twee weken eerder, op 11 maart, werd een 22-jarige Antilliaan op de Traviataweg in Hoogvliet eveneens na een ruzie doodgeschoten.

Verontrustend
Volgens de Rotterdamse CDA-stadsdeelwethouder van de wijk Charlois, Lionel Martijn, zijn beide moorden het directe gevolg van uiterst beledigende rapbattles. Martijn noemt, en met hem tal van bezorgde jongerenwerkers, de verruwing van de met name onder Antilliaanse, Surinaamse en Kaapverdische jongeren populaire rapbattles zeer zorgwekkend en wil dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt.

Dodenlijsten
Veel ruzies die op straat uitgevochten worden hebben direct met rapbattles te maken. "Er zijn nu twee doden gevallen als gevolg van te beledigende rapbattles", zegt hij. "En je ziet steeds meer geweld naar aanleiding van beledigende songteksten. Cijfers durf ik niet te geven.

Rapbattles zijn, anders dan raps die worden opgenomen, een vorm van geïmproviseerd rappen waarbij jongeren live tegen elkaar 'strijden'. Ze beledigen elkaar over en weer op muzikaal rijm, 'dissen', of verheerlijken zichzelf in hun raps. Tot zover hoort de strijd bij het muzikale genre. Maar inmiddels rappen rivaliserende groepen elkaar zelfs doodsverwensingen toe. Er zouden zelfs hele dodenlijsten tijdens de battles worden gerapt.

Vooral buurthuizen zijn populair om dergelijke rapbattles te houden, vaak ook met gemeentesubsidie, jongeren vinden dat leuk en hebben er plezier in.
Maar sinds een klein jaar worden de teksten grover, de beledigingen zwaarder en breiden de beledigingen en verwensingen zich ook uit naar mensen buiten de rapscene. En die komen dus ook buiten de rapscene verhaal halen, als hun moeder, vriendin of zus ernstig beledigd is in zo'n song. " Martijn: "Als we niet oppassen wordt dit een cultuur in de grote steden. Waarbij de jongeren die erin verzeild raken zichzelf volledig buiten de maatschappij plaatsen. Er moet wat gebeuren om deze trend te stoppen."

Subheader
Een in maart vermoorde 22-jarige Antilliaanse rapper