'Taliban slechtste zelfmoordterroristen ter wereld'

Icoon OpmerkelijkDe Taliban zijn de slechtste zelfmoordenaars ter wereld. Hoewel in Afghanistan steeds vaker zelfmoordaanslagen worden gepleegd, hebben daders in de afgelopen twee jaar in meer dan vier op de tien gevallen alleen zichzelf gedood.

Het gaat tussen 2005 en 2007 om maar liefst negentig daders. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse conservatieve denktank Jamestown Foundation. Zo mislukte in de lente van vorig jaar maar liefst driekwart van de 36 zelfmoordaanslagen in Afghanistan. De bloedigste aanslagen in Afghanistan zijn gepleegd door Arabieren, niet door Afghanen.

Volgens de onderzoekers is een van de vermoedelijke oorzaken de 'pashtunwali', de erecode van de Pathaanse stammen waaruit de Taliban merendeels bestaan. Vanwege hun eergevoel en om wraak te nemen zouden Afghaanse zelfmoordenaars eerder afgaan op moeilijk te beschadigen doelen, zoals militaire konvooien en minder - zoals in Irak wel gebeurt - op markten en restaurants.

Misschien nog wel belangrijker is dat de jonge mannen die de Taliban rekruteren als zelfmoordenaars vaak "verward, achterlijk, geestelijk instabiel of aan de drugs" zijn, aldus het rapport. Zo hebben opstandelingen gebruik gemaakt van een blinde oorlogsinvalide, een Afghaan die een amputatie had ondergaan en een gehandicapte man wiens enige motief was geld verdienen voor zijn familie. Enkelen hadden voor hun explosie hallucinerende middelen gebruikt.

Ook lijken daders nogal eens op het laatste moment te besluiten hun aanslag niet uit te voeren. Inwoners van de hoofdstad Kabul hebben inmiddels meerdere keren achtergelaten zelfmoordvesten gevonden.

Een andere factor waardoor aanslagen nogal eens mislukken, is het gebruik van kinderen. Dit voorjaar hadden opstandelingen een zesjarige jongen een explosievenvest omgehangen. De aanslag mislukte omdat de jongen zelf om hulp kwam vragen.