Bier wordt duurder door de regen

Slecht nieuws voor alle bierdrinkers. Door het extreem slechte weer van de afgelopen maanden, zal de prijs van bier flink omhoog gaan. Ook rijst en eieren zullen duurder worden door de regen.

Volgens experts is niet alleen Moeder Natuur de boosdoener, ook de boeren zelf. De boeren zijn massaal overgestapt op duurdere biogewassen. Ook China slokt een behoorlijk deel van onze voedselvoorraad op. Tenslotte halen Britten gewassen bij ons op die bij hun verloren zijn gegaan.

De prijs van graan, zeer belangrijk voor het produceren van het goudgele vocht, is het afgelopen jaar met meer dan zestig procent gestegen. De oorzaken zijn een tegenvallende oogst en een verhoogde vraag naar graan, dit omdat graan kan worden gebruikt als biobrandstof.

Naast bier en brood, zal ook pasta duurder worden. De prijs van harde tarwe, het belangrijkste ingrediënt van pasta, is de afgelopen twintig jaar nooit zo hard gestegen als nu. Dat meldt Matthieu Soubry van pastaproducent Soubry uit Roeselare.

Het extreem natte weer in West-Europa en de droogte in Canada en Noord-Afrika hebben de prijs van harde tarwe de afgelopen weken met meer dan zestig procent doen stijgen. Door het slechte weer is dit jaar de voorraad graan de kleinste van de afgelopen twintig jaar. Met alle andere granen gaat het even slecht, met dezelfde negatieve gevolgen voor de consument.

Pastafabriek Soubry verwacht dat we straks twintig tot dertig procent meer moeten betalen voor onze macaroni en spaghetti. "De consument zal die prijsstijging wellicht voelen vanaf september, misschien al vanaf midden augustus, afhankelijk van wat de supermarkten zullen doen", meldt Matthieu Soubry.

"We kunnen ook niet uitsluiten dat er later dit jaar nog prijsstijgingen zullen volgen. Maar omdat pasta een goedkoop product is, zal de consument de prijsstijging niet onmiddellijk voelen in zijn portemonnee en zal de verkoop niet meteen dalen", voegt de directeur van Soubry eraan toe.


Een avondje stappen wordt wel een duur geintje zo