Zomercarnaval trok meer dan 900.000 mensen

Icoon BinnenlandsDe 23e editie van het Zomercarnaval in Rotterdam is gisteren door ruim 900.000 mensen bezocht. Dat heeft een tevreden organisatie bekendgemaakt.

"We kijken terug op een zeer geslaagde dag met een hoge publieksopkomst. Het zonnetje is een onverwacht cadeautje" aldus Marit Noorlander van de organisatie. "We hebben alle groepen van tevoren goed geïnstrueerd over wat ze allemaal mee moesten nemen, paraplu's bijvoorbeeld. Gelukkig zijn die niet nodig geweest."

Marcie de Jongh, de Queen van het Zomercarnaval, zei dat het wel Aruba leek toen ze zaterdag haar gordijnen opentrok en het weer inspecteerde. Tegen alle verwachting in straalde de zon haar tegemoet. Ideaal voor de feestelijke Straatparade, die zich vanaf 13.00 uur een weg probeerde te banen door het bomvolle centrum van Rotterdam.

Het weer werkte als een magneet. Toen de parade met de Queen op kop rond 16.00 uur op de Coolsingel aankwam, leek er geen mens meer bij te kunnen. In totaal deden 36 carnavalsgroepen mee. De 25 praalwagens waren gevuld met exotische danseressen en muzikanten.

Een van de toeschouwers was Patricia Tulen, die in de zomer van 2003 de koningin van het carnaval was. Zij vond het vooral "overrompelend" om als Queen op een wagen te staan. Vermoeidend was het ook. "Ik had echt spierpijn in mijn armen", herinnert ze zich. Haar advies aan de nieuwe Queen luidt: "Gewoon dansen, lachen en genieten."

Ook de politie spreekt van een prima verlopen Zomercarnaval. Volgens een woordvoerder zijn er slechts 24 mensen aangehouden. Elf mensen werden gearresteerd voor onder meer een steekpartij, openbare dronkenschap, mishandeling en het niet opvolgen van een bevel. De politie pakte dertien anderen op tijdens een preventief fouilleeractie. Daarbij werden drie vuurwapens, steekwapens en een boksbeugel in beslag genomen.

Zesenveertig mensen zijn bij EHBO-posten of door ambulancepersoneel behandeld voor diverse kleine ongemakken. Drie van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk hadden zij te veel alcohol gedronken.

Het weer was goed, de sfeer zat er goed in!