Tour-baas wil breken met UCI

Het rommelde al veel langer tussen de Tour de France-organisator ASO en de Internationale Wielrenunie UCI, nu is het hek echter definitief van de dam. Tourbaas Christian Prudhomme wil niet langer samenwerken met de UCI. Directe aanleiding zijn de recente dopingschandalen in de Tour de France.

''Zoals in elke sport heeft het wielrennen een internationale organisatie, maar die doet niets. Wij werken niet meer met de UCI samen", zo liet de Fransman optekenen in de Süddeutsche Zeitung.

Volgend jaar wil hij samenwerken met het wereld-antidopingbureau WADA en de Franse instanties voor dopingbestrijding. ''Waarom zouden we de UCI nog geloven? De UCI heeft regel 220 van het anti-dopingregelement niet toegepast. Die zegt dat een coureur die een officiële waarschuwing heeft gekregen of een test gemist binnen 45 dagen voor een grote ronde niet mag starten in die ronde."

Daarmee geeft de Tourbaas aan dat Michael Rasmussen niet had mogen starten in La Grande Boucle als de regels correct waren toegepast. De UCI heeft al verklaard dat de regel in het geval Rasmussen niet opgaat, omdat de coureur binnen die 45 dagen wel degelijk buiten de competitie om is getest.

Prudhomme geeft nog wel toe dat niet alle doping uit de Tour te weren is. Een positief geval als Vinokourov, die betrapt is op bloeddoping, kan ook volgend jaar voorkomen. Ook als de organisatie samenwerkt met de WADA ''Maar zo'n geval als Rasmussen zeker niet'', zo besloot Prudhomme in de Duitse krant.

-
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!

Met dank aan Roel0f voor de submit.