Vrijspraak 'postcodecrimineel'

Icoon OpmerkelijkDe kantonrechter moest zich gisteren buigen over een zaak van de 76-jarige automobilist Wil Taskin uit Hilversum die weigerde een boete te betalen voor het niet opgeven van zijn postcode. Twee jaar terug was hij in Bussum door de politie aan de kant gezet voor het niet dragen van een gordel.

Tegen een agent, die hem om zijn postcode vroeg, zou Taskin hebben gezegd: ''Dat zoek je zelf maar uit.'' De bejaarde bestuurder ontkende dat echter. Hij overhandigde naar eigen zeggen de politie zijn mapje met rijbewijs en autopapieren zodat de agent zelf de postcode kon opzoeken omdat hij hem was vergeten.

Voor de politie reden om de man te bekeuren met 95 euro wegens het niet opgeven van zijn postcode. De officier van justitie gunde de Hilversummer gisteren het voordeel van de twijfel. Ze vond het gedoe rond de postcode 'wat flauw' omdat die ook op een andere manier wel te achterhalen was, maar vroeg toch om vrijspraak.

De kantonrechter twijfelde echter helemaal niet en sprak Taskin vrij. De rechter vroeg zich richting de officier ook af of het niet geven van een postcode wel strafbaar is. ''Die postcode staat ook niet in je identiteitsbewijs. En met het geven van je rijbewijs heb je voldaan aan je legitimatieplicht. Is dat dan redelijk?'' De boete voor het niet dragen van een gordel, 45 euro, heeft de man al lang betaald.