Aruba weigert weer inschrijving homopaar

Icoon BuitenlandsEen mannelijk homopaar dat in Nederland is getrouwd en op Aruba woont, spant een kort geding aan tegen Aruba omdat het eiland hen niet inschrijft in de burgerlijke stand. Dat heeft de griffie van het Arubaanse Gerecht in Eerste Aanleg vrijdag bevestigd.

Zelfs na een officiële toezegging van de Arubaanse regering aan staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) blijft Aruba weigeren homohuwelijken in te schrijven. In april nog bepaalde de Hoge Raad dat in Nederland gesloten huwelijken in het gehele Koninkrijk dezelfde rechtskracht bezitten en moeten worden erkend.

Sinds de toezegging zijn er volgens André van Wanrooij, voorzitter van de Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF), vijf homostellen geweigerd bij de Arubaanse burgerlijke stand. In het tv-programma Een Vandaag vrijdag zei hij: "Als je aangeeft dat het om een huwelijk van twee partners van gelijk geslacht gaat, doen de computers het ineens niet meer, is de dienst Wetgeving niet klaar met het aanpassen van de wetten enzovoorts, enzovoorts."

Twee weken geleden wekte premier Nelson Oduber tijdens een persconferentie nog de indruk dat de ambtenaren van de burgerlijke stand klaar waren voor de inschrijving van homoparen. Wel benadrukte hij dat inschrijving alleen kan in het bevolkingsregister, maar 'absoluut niet' in het huwelijksregister. Het afsluiten van een homohuwelijk blijft onmogelijk op Aruba.

In het kort geding vraagt het echtpaar de rechtbank Aruba te bevelen de inschrijving en registratie uit te voeren op straffe van een dwangsom van een miljoen florin (440.000 euro) per dag wanneer Aruba geen uitvoering geeft aan dit bevel.