NS-personeel wordt gecontroleerd op alcohol

Icoon VervoerHet personeel van de NS wordt gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit meldt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. Reden voor de controles is het toenemende gebruik van alcohol in het algemeen. Het spoorwegbedrijf ontvangt de resultaten van de arbodienst, die de blaastesten afneemt bij het personeel. De medewerkers hoeven overigens niet te vrezen voor sancties, want de test is geheel anoniem.

De NS wil met deze actie bepalen of het alcoholgebruik van het personeel hoger of lager is dan het landelijk gemiddelde. De controles zijn goedgekeurd door de centrale ondernemingsraad van het spoorwegbedrijf. In april werd al aangekondigd dat er een onderzoek zou worden ingesteld naar het alcoholgebruik.

De arbodienst is vorige maand begonnen met het uitvoeren van de tests. Ook Aad Veenman, de president-directeur, moest eraan geloven. Niemand testte positief. Binnen enkele weken worden de resultaten van de meest recente tests verwacht. Vorige week werden er 58 controles uitgevoerd in Roosendaal en in Den Haag werden 138 werknemers gecontroleerd. In totaal werken er ongeveer 25 duizend mensen bij de NS.