Egyptische moslims mogen wel/geen ander geloof kiezen

In de moslimwereld is grote ophef ontstaan over de vermeende uitspraak van de grootmoefti van Egypte, Ali Gomaa, dat moslims vrij zijn om van geloof te veranderen. ''Het geloof is een zaak tussen een individu en God'', zou de officiŽle religie-adviseur van Egypte hebben geschreven in een posting op het forum van de websites van Washington Post en Newsweek. ''Iemand verbannen om zijn religie is een zonde die door God wordt bestraft op de Dag des Oordeels'', zo zou Gomaa ook nog hebben geschreven.

Het bericht werd dinsdag massaal overgenomen door de Egyptische media. In veel moslimgemeenschappen is het namelijk verboden om je te bekeren tot een ander geloof.

Een Egyptische mensenrechtenorganisatie jubelde de uitlating toe. ''De afgelopen drie jaar zijn er vele rechtzaken geweest waar het ging om christenen die zich bekeerden tot de islam maar zich daarna toch weer wilden terugbekeren naar het christendom.''

De grootmoeftie ontkende dinsdagavond echter de uitlatingen te hebben gedaan. Een woordvoerder van de organisatie die de grootmoefti vertegenwoordigt, Dar al-Iftaa, had eerder tegenover het Franse persbureau AFP de uitspraken wel bevestigd. Maar later verspreidde het Egyptische staatspersbureau MENA toch een ontkenning.

In veel moslimlanden worden islamieten die een andere levensovertuiging kiezen als afvalligen gezien, die door hun bekering de doodstraf verdienen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.