eDonkey sites vrijgesproken

Icoon PiracyIn de rechtszaak tegen vijf beheerders van releases4u.net en Shareconnector.com en hun hostingprovider zijn de verdachten grotendeels vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De Rotterdamse rechtbank oordeelde dat 'medeplichtigheid aan auteursrechtinbreuk bij het beheren van dit soort sites wel kan worden aangenomen maar dat dit in het onderhavige geval niet voldoende is bewezen'. Ook achtte de rechtbank het bestaan van een criminele organisatie niet bewezen. Wel kregen twee sitebeheerders en de eigenaar van de hostingprovider een boete van 250 euro voor het uploaden van een aantal auteursrechtelijk beschermde werken.  Het uploaden (verspreiden) van auteursrechtelijk beschermde muziekbestanden en films is verboden, downloaden ervan is in Nederland volledig legaal.

Het Openbaar Ministere legde het vijftal en de hostingprovider 'het plegen en medeplegen van beroeps- en bedrijfsmatige auteursrechtinbreuken en deelname aan een criminele organisatie' ten laste en eiste 5000 euro boete of honderd dagen celstraf, plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Op Releases4u en Shareconnector.com boden de verdachten codes aan die leiden naar reeds aanwezige bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey. Deze verwijzingen (hashlinks) naar illegale bestanden zijn volgens het OM verboden. De rechtbank acht niet bewezen dat de vijf de links op internet hebben geplaatst.  De vijf zouden volgens voorzitter S. van Klaveren niet beroepsmatig inbreuk hebben gemaakt op auteursrechten van anderen. De rechtbank vond verder geen concreet bewijs voor het verspreiden van illegale bestanden.

Brein-directeur Tim Kuik was teleurgesteld in de uitspraak maar benadrukt dat de civiele rechter al herhaaldelijk geoordeeld heeft dat sites als Releases4u en Shareconnector onrechtmatig kunnen zijn. "Brein acht het van belang dat excessen ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Dat dit in principe mogelijk is staat met deze uitspraak vast", aldus Kuik.

De beheerders van Shareconnector werden op alle punten vrijgesproken.  De boetes van 250 euro werden gegeven aan de beheerders van Releases4U en hun provider.

Met dank aan KonnieKipke voor de submit.