Bejaarde achtervolgt zijn gestolen auto

De 77-jarige Joop Langerak uit het Utrechtse Lopik reed wat rond in een geleende auto, toen hij ineens zijn pas ontvreemde auto zag rijden. Hij bedacht zich geen moment en zette de achtervolging in. "Ik keerde mijn auto en ging ze achterna. Politie kon ik niet bellen, mijn telefoon lag in mijn eigen auto. Ze reden Benschop in. Daar keerden ze en kwamen me weer tegemoet. Ze moeten me herkend hebben, want opeens gingen ze er met hoge snelheid vandoor", vertelt de krasse knar.

Moeders met kinderwagens, fietsers, iedereen moest wijken voor de jeugdige dieven in de gestolen Renault Scenic. Ze gingen er als een haas vandoor. "Ze reden ver boven de 100 op de parallelweg. Als er mensen waren liet ik ze afstand nemen, het moet niet gevaarlijk worden, om ze daarna weer te achterhalen." Maar ook Langerak, zelf vrachtwagenchauffeur in ruste, bekommerde zich ditmaal niet om de verkeersregels. Zo negeerde hij alle rode verkeerslichten, om zijn geliefde auto maar niet uit het oog te verliezen. "Ik heb wel eerst gekeken of het veilig was. Ik rijd al 35 jaar schadevrij", vertelt de bejaarde met gepaste trots.

Ondanks zijn geleende 'bejaardenbak' (een Suzuki Wagon R+) lukte het Langerak de dieven bij te houden. Een snelheid van honderddertig was geen enkel probleem voor het autootje. Ook in het buitengebied raakten de autodieven de krasse knar niet kwijt. In een poging hun achtervolger af te schudden, reden ze weer terug naar Benschop.

In het dorp maakten de dieven een stomme fout en strandden met de auto in een doodlopende weg. "Ik zette mijn auto erachter. Ze konden geen kant meer op. Bang was ik niet. Wel kwaad. Al hadden er vijf kerels ingezeten, dan had ik het nog gedaan."

Het jeugdige trio uit Lopik stapte uit en zette het op een lopen. Ze hadden er niet op gerekend dat Langerak nog een behoorlijke conditie heeft voor zijn leeftijd. De bejaarde beunt af en toe nog bij als nachtwaker namelijk. Hij wist een zeventienjarige dief in de kraag te grijpen, een tweede boef van veertien werd door de politie gepakt. De derde, een eveneens zeventienjarige jongen, gaf zich dezelfde middag nog aan bij het politiebureau van Nieuwegein.

Alle inspanningen ten spijt, Langerak heeft zijn auto nog steeds niet op zijn erf staan. De auto, die afgelopen vrijdag uit zijn garage werd gestolen, wordt nog onderzocht door de recherche. "Er is schade aan de voorkant. Ik hoorde ook dat mijn telefoon en navigatie verdwenen zijn. In de kofferbak stonden drie kratten bier van de dieven. Die zal de politie wel houden."