Petitie gestart voor stopzetting Gouden Kooi

Haters van het televisieprogramma De Gouden Kooi zijn op internet een petitie gestart om de uitzendingen van het programma van Tien te stoppen. De via de site binnengehaalde steunbetuigingen willen ze aanbieden aan programmamaker John de Mol en de Tweede Kamer, zo verklaart de initiatiefnemer op de site Stopgoudenkooi.nl. Inmiddels hebben al meer dan duizend mensen een krabbel gezet.

"In het begin was er al veel ophef vanwege deelneemster Natasia die geld verkiest boven haar kinderen. Daarna leek de rust te zijn teruggekeerd in het huis, maar er zijn nu weer enkele vechtpartijen geweest en erger nog: een aanranding", geeft de anonieme initiatiefnemer als reden aan voor z'n actie.

De initiator stelt zichzelf de vraag "De programmamakers hebben de touwtjes niet meer in handen, de politiek grijpt niet in en dus wie moeten er dan opstaan? Juist, de burgers!"

Enkele dagen geleden wilde psycholoog Bob van der Meer middels een kort geding nog een einde maken aan het pulpprogramma. Als voorzitter van de Stichting Europees Expertisecentrum voor Veiligheid stelde hij dat de show aanzet tot geweld. Zo vonden er in de villa al meerdere vechtpartijen en pesterijtjes plaats.

Helaas heeft de psycholoog geen geld om het kort geding aan te spannen. Hij is nu op zoek naar een advocaat die voor een schijntje het karwei wil klaren. Eerder kreeg van der Meer al nul op het rekest bij de Orde van Advocaten toen hij hen verzocht de zaak pro deo in behandeling te nemen.

Vorige week kon men live aanschouwen hoe bewoonster Lieke door haar vrouwelijke medebewoonsters in haar hemd werd gezet. Huub, de vriend van Lieke, werd tijdens het incident door enkele potige bewoners in de houdgreep genomen. Het filmpje van deze pesterij is op de petitiesite gezet als voorbeeld om het geweld in het programma te laten zien.

Een woordvoerder van zender Tien heeft laten weten dat een ieder vrij is om actie te voeren, "maar ik wil benadrukken dat ook wij geweld afkeuren. De deelnemers zijn er ook voor gestraft en hebben ze gezegd dat geweld niet meer wordt getolereerd en die boodschap is goed aangekomen."

Met dank aan Paulanka voor de submit.