Redders veroordelen gebruik van gsm op volle zee

De explosieve toename van het gebruik van mobieltjes op zee baart de redders van het KRNM-station Eemshaven bij Delfzijl zorgen. Volgens Hans Beukema van het reddingsstation zouden mobiele telefoons ervoor zorgen dat watersporters meer riskeren en reddingsoperaties bemoeilijken. "Een marifoon hoort erbij als je het buitenwater op gaat. Een mobieltje biedt schijnveiligheid en heeft ook niet overal bereik."

Vorige week kreeg de bemanning van een reddingsboot de helft van de keren dat ze uitrukten te maken met in moeilijkheden geraakte schippers, die met behulp van hun mobiele telefoon alarm sloegen. Zo kreeg een eenzame zeiler op de Noordzee tijdens noodweer water in de machinekamer en riep hij vervolgens per gsm om hulp. Ondanks de plaatsbepalings- en communicatieapparatuur aan boord kon de man vanwege de melding per gsm eerst niet worden gevonden. Het duurde dan ook een uur langer dan gebruikelijk eer de man was opgespoord.

Een andere solozeiler belde via zijn mobieltje naar de reddingsdienst omdat hij op het Uithuizer wad was vastgelopen met zijn scheepje. Uiteindelijk vond men het bootje van vijf meter in de Lauwers, en werd de man begeleid naar Noordpolderzijl.

De woordvoerder van het KNRM ontraadt met klem mobiele telefoons voor serieuze zeecommunicatie te gebruiken. "Het zijn prachtige dingen voor een babbelgesprek, maar ze zijn waardeloos als het gaat om maritieme communicatie. Op zee maken ze het de hulpverleners onnodig moeilijk."

"Wie via de marifoon alarm slaat, weet dat iedereen (onder meer schepen in de omgeving) meeluistert. De bemanning daarvan kan dan bijvoorbeeld helpen te peilen waar het schip in nood zich bevindt. Zo kunnen wij sneller ter plaatse zijn en dat vergroot de veiligheid. Voor wie het buitenwater opgaat, is een marifoon gewoon een noodzaak", vervolgt Beukema.