Toekomstige Belgische premier kent eigen volkslied niet

Icoon BelgieToekomstig Belgisch premier Yves Leterme kent het Belgische volkslied niet. Dat bleek gisteren uit een interview bij de viering van de Belgische Nationale Feestdag.

Leterme, momenteel bezig een nieuwe Belgische regering aan het vormen, kreeg van de Franstalige openbare omroep RTBF in een flashinterview de vraag wat er precies gevierd wordt op 21 juli. "De proclamatie van de Grondwet", antwoordt Leterme. De RTBF-interviewer moet hem er op wijzen dat dat niet klopt en dat 21 juli de dag is waarop de eerste Belgische koning de eed heeft afgelegd.

Daarna wordt Leterme gevraagd of hij de tekst van het Belgische nationale volkslied, de BrabanÁonne, kent. "Een beetje" klinkt het waarna de premier in spe de Marseillaise, het volkslied van Frankrijk, aanheft. Even later tijdens de viering ontdekt hij allicht zijn flater, maar ook dan zingt Leterme de BrabanÁonne niet mee.

Christendemocraat Leterme won samen met zijn kartelpartner de Nieuw-Vlaamse Alliantie de Belgische verkiezingen in juni met een uitgesproken pro-Vlaams programma.

Het interview met de toekomstige premierMet dank aan Joost-mag-het-weten, soldat.nl voor de submit.