Tour de France: Contador wint eerste pyreneeënrit

Icoon Tour de FranceIn de Tour de France stond vandaag de eerste etappe in de Pyreneeën op het programma. De rit leverde een overwinning op voor Alberto Contador. Hij versloeg Michael Rasmussen in een sprint.

Al direct na de start begon de beklimming van côte de Saint-Saraille (2e catagorie), waar David De La Fuente als eerste boven kwam. Soler werd tweede en pakte belangrijke punten voor het bergklassement. Hierna ontstond er een kopgroep van veertien renners. Tien renners gingen in de achtervolging, onder wie gele trui drager Michael Rasmussen. Hierdoor ontstond een kopgroep van 27 renners. Uiteraard hield de ontsnapping geen stand. Zes renners bleven vooruit, de rest werd gegrepen. De zes leiders waren Gutierrez, Perez, Txurruka, Barredo, Koetsjinski en Colom.

Hierna bleef de situatie lang stabiel. De koplopers kregen de ruimte en de voorsprong werd meer dan tien minuten. Het peloton werd aangevoerd door Saunier Duval en Rabobank. Die zorgden ervoor dat de koplopers met iets minder dan negen minuten begonnen aan de klim van de Port de Pailhéres (buiten categorie). Op de beklimming moest Koetsjinski al snel lossen en liep de voorsprong snel van de koplopers snel terug. Christophe Moreau kan zijn aspiraties voor het klassement definitief opbergen. Hij moest al snel plaatsnemen in de bus en zou op grote achterstand finishen.

Voorin moesten ook Barredo en Gutierrez passen. Het peloton moest Alexandre Vinokourov lossen, de winnaar van de tijdrit van gisteren bleek toch nog niet in goeden doen. Ook popovych en Schleck konden het tempo niet volgen. In de kopgroep kon Guttierrez weer terugkomen bij de andere drie. Op de top van de de Port de Pailhéres kwam Perez als eerste boven, voor Txurruka, Colom, en Gutierrez. Barredo volgde op 1’05. Het peloton volgde op 2’46 waar Soler één plek voor Rasmussen boven kwam. Vinokourov kwam pas op 8’17 boven.

Ook Mayo moest in de laatste meters even de rest laten gaan, maar kon in de afdaling weer aansluiten. Met ongeveer drie minuten voorsprong begonnen de koplopers aan de slotklim naar Plateau de Beille (buiten catagorie). Perez en Barredo moesten al meteen lossen. Het peloton dunt steeds verder uit. Mayo, Zubeldia en Valverde konden het tempo niet volgen. Even later moest ook Menchov de groep laten gaan. Dit op twee minuten van de koplopers. Michael Boogerd kon lang mee, maar moest met nog 10km te gaan afhaken. De groep met favorieten bestond hierdoor uit Rasmussen, Contador, Leipheimer, Popovych, Soler, Sastre en Evans. Voorin wist Colom de andere af te schudden.

Daarna waren er enkele aanvallen van Leipheimer, Contador en Soler, maar zonder resultaat. Pas bij een nieuwe aanval van Contador wist hij de favorieten af te schudden, maar Rasmussen wist te volgen. De twee passeerden koploper Colom en reden met zijn tweeën na naar de streep. Daar won Contador de sprint. Soler werd derde op 37 seconden, Leipheimer vierde op 40 seconden. De nummer twee van het klassement, Cadel Evans, moest de overige favorieten in de laatste kilometers laten gaan en finishte op 1’51.
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!