Nationale Alliantie stopt er mee

Icoon PolitiekDe als extreemrechtse partij gekenschetste Nationale Alliantie uit Rotterdam gooit het bijltje er bij neer. Het driekoppige bestuur gaat morgen naar de Kamer van Koophandel om de partij uit te schrijven. Voorzitter Jan Teijn van de nationalistische beweging heeft dat bevestigd. De animo onder leden om een nieuw bestuur te vormen was nihil.

Een demonstratie in Rotterdam begin april deed Teijn en consorten beseffen dat er weinig eer meer te behalen viel. Slechts zeven sympathisanten kwamen opdagen. Een een maand eerder liep een demonstratie in de havenstad uit op een vechtpartij met Feyenoord-supporters. In maart 2006 deed de Nationale Alliantie nog mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Slechts een schamele 0,1% van het stemmentotaal was toen het resultaat.

Teijn, die de partij oprichtte in 2003, hoopte in Nederland een beweging uit de grond te kunnen stampen gemodelleerd naar het Vlaams Belang in BelgiŽ of het Front National in Frankrijk. ''De nationalistische groeperingen in Nederland maken er een zootje van. Wij willen niet dat mensen zich als skinhead kleden, puur om te shockeren. Dat pikt de gewone bevolking niet. Het zou op een nette manier moeten, zoals in de omringende landen'', aldus Teijn die midden jaren 90 in de Rotterdamse gemeenteraad zat namens de CD van Hans Janmaat en toen overstapte naar de later verboden partij CP'86. Een paar jaar later maakte hij deel uit van de deelraad in de wijk Feijenoord voor de Nieuwe Nationale Partij die veel ex-leden van de toen reeds verboden CP'86 aantrok.

Teijn heeft altijd beweerd dat de Nationale Alliantie geen extreemrechtse partij was. Hij noemde zijn beweging politiek gezien 'niet links, niet rechts, maar rechtdoorzee'. Toch was er in september 2006 nog het bericht dat leden van de Nationale Alliantie schietoefeningen zouden hebben bijgewoond van Vlaamse neo- nazi's die eerder die maand waren gearresteerd wegens het voorbereiden van aanslagen. Dat bleek uit onderzoek van de NOS. Daarover is echter weinig meer vernomen.Teijn, met toeter

Met dank aan Corne159 voor de submit.