Taliban doden ontvoerde Duitsers

Icoon TerrorismeDe Taliban hebben vandaag een ontvoerde Duitser gedood nadat een ultimatum aan Duitsland was afgelopen. Dit heeft een woordvoerder van de radicaalislamitische Afghaanse groepering laten weten.

De Taliban hadden de Bondsrepubliek tot zaterdag 9.30 uur (onze tijd) de tijd gegeven om contact met de strijders op te nemen. Als Duitsland dat niet zou doen, zou de situatie ''zeer ernstig'' worden.

De Taliban hebben donderdag twintig Zuid-Koreanen en woensdag twee Duitsers ontvoerd. Zij meldden dat de gijzelaars alleen vrijkomen als de Duitse en Zuid-Koreaanse militairen Afghanistan verlaten en alle Taliban-gevangenen worden vrijgelaten.

Een Taliban-woordvoerder dreigde ook de tweede Duitser te vermoorden als de Afghaanse autoriteiten niet voor 10.30 uur contact met hun opnemen.

Er is geen onafhankelijke bevestiging voor de moord op de Duitser. Als het bericht waar is, is het voor het eerst sinds april 2006 dat de Taliban een buitenlandse gijzelaar vermoorden. Toen werd een Indiase ingenieur gedood.

Update 11.46 uur
Zojuist is bekend geworden dat de Taliban ook de tweede Duitse ingenieur hebben gedood. Ze dreigen de 18 Zuid-Koreaanse vrijwilligerswerkers ook om te brengen als de Koreaanse regering besluit om hun troepen in Irak te laten blijven.