Refo-jeugd in Leerdam doelwit pestjeugd

PolitieIn Leerdam zijn dertien jongeren van 11 tot 17 jaar opgepakt die het de laatste maanden gemunt hadden op voornamelijk gereformeerde jeugd. Ze intimideerden en mishandelden hun gelovige leeftijdsgenoten. De daders waren actief in wisselende samenstellingen in Leerdam-Noord.

De groep sloeg toe bij onder meer een skatebaan, een sportcomplex, bij het Heerenlanden College en de reformatorische Johannes Calvijnschool. De slachtoffers raakten vooral gewond aan hun hoofd en gezicht. Daarnaast werden er vernielingen aangericht aan woningen en auto's van voornamelijk gezinnen met een kerkelijke achtergrond.

Sommige slachtoffertjes durfden niet meer naar school, andere kinderen werden door ouders opgehaald of naar school gebracht. Toen de school aangifte had gedaan en het rustiger werd, moesten iets oudere kinderen het ontgelden. De meesten van hen zaten op de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

De Leerdamse politie denkt dat het getreiter misschien als geintje is begonnen, maar daarna vreselijk uit de hand is gelopen. ''Dit is echt buiten alle proporties. We praten over jochies van een jaar of 13, 14 die leeftijdsgenoten met een zakdoek voor de mond op stonden te wachten. Het ging van kwaad tot erger. Het bleef maar aan de gang. We hebben van de mentaliteit van een deel van de Leerdamse jongeren bepaald geen hoge pet op. Jongeren hebben geen enkel besef van wat wel en niet kan. Zo ga je niet om met leeftijdsgenoten.''

Een woordvoerder van de gemeente Leerdam wil de ernst van de bedreigingen niet relativeren ''maar het is van alle tijden dat uiteenlopende jongerengroepen zich tegenover elkaar afzetten. Als het gaat om kledingcodes weten jongeren van die leeftijd elkaar haarfijn te herkennen.'' Loco-burgemeester Leo van der Have (PvdA) wil ervoor waken ''een te somber beeld'' van de Leerdamse jeugd te schetsen. ''Vandalisme is een landelijk probleem en niemand heeft de echte oplossing.''