Gekte rond laatste Potter bereikt kookpunt

Icoon LiteratuurDe gekte rond het laatste Harry Potter-boek bereikt dit weekeinde eindelijk het kookpunt. Wereldwijd is 'Deathly Hallows' sinds vrijdagnacht 00.00 uur officieel te koop. Eerder deze week verscheen het boek bladzijde voor bladzijde gefotografeerd op het internet.

In dit zevende en tevens laatste deel komt het eindelijk tot een definitieve confrontatie tussen de inmiddels 17-jarige tovenaarsleerling en vijand Voldemort. Schrijfster J.K. Rowling is overigens woedend op enkele vooraanstaande Amerikaanse kranten die vrijdag al met een recensie kwamen. Het boek is namelijk pas sinds zaterdag te koop en recensie-exemplaren zijn niet verstuurd om lekken te voorkomen. De kranten menen echter dat ze niks fouts hebben gedaan omdat ze 'Deathly Hallows' gewoon in de boekhandel hebben gekocht. Eerder deze week werden inderdaad exemplaren te vroeg naar diverse boekhandels verscheept.

Rowling beweerde altijd dat Deathly Hallows het allerlaatste boek rond Harry Potter zou zijn. Vorige week hield Rowling echter de deur op een kier. Op de BBC zei ze dat deel acht niet geheel uitgesloten was. In alle opzichten is Potter de kip met de gouden eieren voor de voormalige bijstandsmoeder. De boeken gaan wereldwijd als warme broodjes over de toonbank, elke film brengt een kleine miljard dollar op in de bioscoop en dan is er nog de verkoop van DVD's, TV-rechten en merchandise. 'Deathly Hallows' is overigens alleen nog in de Engelstalige versie te koop. De vertaling volgt later dit jaar. De film is in 2010 pas te zien.

Fans vlogen op hun bezem naar de boekwinkels voor de laatste Potter.