Hema wil einde aan 'El Hema'

KunstDe Hema (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is boos over een project van culturele instelling Mediamatic waarin het oerHollandse warenhuis een Arabische metamorfose ondergaat. De directie heeft gedreigd met een kort geding als de instelling niet onmiddellijk het kunstproject 'El Hema' beëindigt.

'El Hema' is een tentoonstelling in het Post CS-gebouw in Amsterdam over hoe de Hema er in het Arabisch uit zou zien. De Midden-Oostelijke-versie bevat bijvoorbeeld halal rookworst, Arabische chocoladeletters, een Arabische Jip en Janneke, voordelige hoofddoekjes van goede kwaliteit en drie palestijnensjaals voor de prijs van twee. Mediamatic zegt met het project het integratiedebat levend te willen houden. ''De Hema wordt door de meeste Nederlanders gezien als een verlengstuk van de eigen identiteit. Juist daarom is het interessant de Hema in een Arabische context te plaatsen.''

De Hema noemt de tentoonstelling ''volstrekt onaanvaardbaar.'' Volgens het warenhuis maakt de expositie inbreuk op de merkrechten en leidt het tot verwarringsgevaar bij het publiek. Mediamatic begrijpt dat niet: ''Hoe kan een tentoonstelling nu tot verwarring bij het publiek leiden?'' De Hema, die bang is dat het publiek denkt dat de winkelketen achter het kunstproject zit, eist echter dat de instelling 'El Hema' van haar website verwijdert en alle T-shirts, tasjes en tentoonstellingsmaterialen met het opschrift ter vernietiging aanbiedt.



Echt El Hema

Met dank aan Longmen voor de submit.