Vrijspraak in moord Alkmaarse drugshandelaar

Icoon JustitieDe rechtbank in Rotterdam heeft vandaag Mink K. vrijgesproken van de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden. Deze kwam op 10 april 1993 om het leven, toen een tasje met explosieven aan de voordeur van zijn woning in de binnenstad van Alkmaar tot ontploffing kwam. Tegen Mink K., die altijd heeft ontkend, was tien jaar gevangenisstraf geëist.

De vrijspraak vormt de climax van een lang slepende rechtszaak, die werd gekenmerkt door bewijsproblemen van het Openbaar Ministerie (OM). Officier van justitie Saskia de Vries voerde getuigen op waarvan de betrouwbaarheid niet of nauwelijks bleek vast te stellen. De rechtbank heeft met deze getuigen korte metten gemaakt: al hun verklaringen zijn buiten beschouwing gelaten. Daardoor bleef er aan bewijs nagenoeg niets over.

De 47-jarige Mink K. is al jaren een bekende figuur in de Nederlandse onderwereld. Toen hij twee jaar geleden werd gearresteerd in de zaak-Van der Heiden, zat hij een celstraf uit wegens zijn bemoeienis met grote partijen wapens.

K. komt vandaag ook daadwerkelijk vrij. De rechtbank legde hem vier maanden op wegens documentfraude, maar deze heeft K. al ruim uitgezeten in voorarrest.