Einde telemarketingterreur in zicht

Icoon TelecomBedrijven mogen niet langer iedereen lukraak telefonisch lastigvallen. Telemarketeers moeten in de toekomst een 'bel me niet'-register raadplegen voordat ze mensen opbellen. Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

In het 'bel me niet'-register kunnen mensen zich eenmalig laten opnemen. Bedrijven worden verplicht om hier van gebruik te maken. Het register wordt onder gebracht bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta). Nu kunnen gefrustreerde mensen terecht op de website van Stichting Infofilter, maar bedrijven zijn niet verplicht het huidige systeem te raadplegen. Bovendien weet het gros van de consumenten niet van het bestaan van de website. Heemskerk wil ook dat telemarketingbedrijven mensen actief de mogelijkheid bieden om zich af te melden voor ongewenste telefoontjes.

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat meer dan negentig procent van de consumenten niet zit te wachten op telefoontjes van telemarketeers. De nieuwe regels moeten begin 2008 ingaan.

Met dank aan mouthman voor de submit.