Amateurs vinden grote schat van Vikingen

Een Britse jongeman gaat al jaren elke zaterdag met zijn vader op pad met hun metaaldetector. De ene keer hebben ze meer geluk dan de andere keer, maar naar nu blijkt hebben ze laatst wel heel veel geluk gehad. Tijdens een recente speurtocht bleken ze een grote Vikingschat te hebben opgegraven.

Het British Museum presenteerde vandaag met trots de unieke vondst. Het museum noemde het de belangrijkste vondst in Engeland in ruim honderdvijftig jaar.

Vader en zoon deden de vondst in het noorden van Engeland. Daar stuitten ze op een verzameling zilveren voorwerpen waarvan men vermoedt dat ze uit de tiende eeuw stammen. De waarde wordt geschat op anderhalf miljoen euro. De voorwerpen verkeren in uitstekende conditie, dit is te danken aan de loden kist waarin ze zaten.

Het British Museum betitelt de vondst van "wereldbetekenis", omdat de voorwerpen afkomstig zijn uit verschillende gebieden waaronder Afghanistan, Rusland, Scandinavië en Europa. De schat bestaat uit ruim zeshonderd zilveren munten en zestig zilveren sieraden die zich ook nog eens in een zilveren kom bevonden. In de munten zijn tekens te zien die verwijzen naar de voorchristelijke religie van de Vikingen, het christendom en de islam.

De Vikingen uit Noorwegen en Denemarken hadden in de negende en tiende eeuw de macht in een groot gedeelte van Engeland. Vermoedelijk heeft een van hun leiders de schat aan het begin van de tiende eeuw in de grond gestopt, omdat een Engelse koning bezig was delen van het gebied te heroveren. De vondst zal volgens het museum veel mysteries ophelderen over de geschiedenis van Engeland in de tiende eeuw.

Met dank aan mouthman voor de submit.